Huge win for car owners! All TSBs to be made public. The Center for Auto Safety just made the NHTSA (US Government) make public the full text of all TSBs from now on. They are the same organization that has petitioned the NHTSA & filed lawsuits to protect car owners over exploding gas tanks & other major safety issues. Whenever you drive in your car, you are safer thanks in part to a lot of work over the years by this small but very effective consumer advocacy group.

Please take a moment & say thank you by donating $5 or whatever you can to the Center for Auto Safety.

10.0

really awful
Crashes / Fires:
2 / 0
Injuries / Deaths:
1 / 0
Average Mileage:
52,726 miles

About These NHTSA Complaints:

This data is from the NHTSA — the US gov't agency tasked with vehicle safety. Complaints are spread across multiple & redundant categories, & are not organized by problem.

So how do you find out what problems are occurring? For this NHTSA complaint data, the only way is to read through the comments below. Any duplicates or errors? It's not us.

2010 Ford Escape engine problems

engine problem

Find something helpful? Spread the word.
Get notified about new defects, investigations, recalls & lawsuits for the 2010 Ford Escape:

Unsubscribe any time. We don't sell/share your email.

2010 Ford Escape Owner Comments (Page 6 of 23)

« Read the previous 20 complaints

problem #353

Nov 062013

Escape 6-cyl

  • 62,000 miles

A D V E R T I S E M E N T S

While traveling at a relatively low traveling speed the vehicle seems to lose power and I can no longer accelerate. The tool light/check engine light will come on and I can coast to a stop. Once I stop the vehicle I turn it off. When I restart the vehicle it hesitates for approx 6 seconds and then turns over/restarts with no further problems. This has occurred four times since 11/6/13.

- Bayside, NY, USA

problem #352

Sep 022013

Escape 4-cyl

  • 120,000 miles
The first occurrence I was driving in normal conditions at 40 mph and the engine lost power completely and a small wrench lit up on the dashboard. I pulled over safely and shut the engine down, waited a minute and the engine started right up. The same thing began happening at least once a day. In traffic, on the highway. This problem has almost caused serious accidents. I called the dealer and they said they have no idea what it could be. I looked the problem up and there are numerous complaints. There should be a recall before someone gets seriously hurt!

- Clermont, FL, USA

problem #351

Nov 012013

Escape 4-cyl

  • 68,500 miles
The contact owns a 2010 Ford Escape. The contact stated that while driving 50 mph, the vehicle stalled. The contact mentioned that the wrench warning icon illuminated. The vehicle was taken to an independent mechanic however, the technician was unable to diagnose the failure. The manufacturer was not made aware of the failure. The vehicle was not repaired. The failure mileage was 68,500 and the current mileage was 68,771. Updated 12/30/13 the consumer stated the battery exploded.updated 01/14/14

- Leesburg, FL, USA

problem #350

Nov 102013

Escape

  • 86,150 miles

A D V E R T I S E M E N T S

The contact owns a 2010 Ford Escape. The contact was driving 5 mph and preparing to stop for a traffic stop when the vehicle stalled. The oil and battery warning lights were illuminated. The contact was able to restart the vehicle, which proceeded to operate normally. The vehicle had not been diagnosed or repaired. The manufacturer was not made aware of the problem. The approximate failure mileage was 86,150.

- Worcester, MA, USA

problem #349

Nov 052013

Escape

  • 63,000 miles
I was driving on the highway with my cruise control on when the cruise control shut off and a wrench light came on. The car stopped excelling and I had to cruise from the fast lane over 2 lanes to the side of the road. Once to the side I turned my car off waited a minute and then turned it back on. It turned on fine and ran fine from then on. I of course called Ford immediately but it was after hours and I left a message. After about an hour of driving it began to shake my foot when I pushed on the accelerator. Prior to this I did feel some slipping or surges every so often when I was accelerating as if it was having trouble shifting. When I brought it to Ford it was decided that my throttle body needed to be replaced. This was done fast and was covered under my extended warranty it was to be fixed for just my deductible of $100. All fine and dandy until I read the reviews that this has been going on for a while and multiple people have been affected.

- Slingerlands, NY, USA

problem #348

Oct 262013

Escape 6-cyl

  • 52,575 miles
While driving the engine stalled, but the lights and radio continued to work. We pulled over and put the car into park and attempted to restart the engine, and it started. However, just a couple of weeks later (this past weekend) it happened again. Both time we were traveling around 20-25 mph on city streets, no warning on indication prior to the stalling, but when it does stall the oil and engine light comes on.

- Washington, DC, USA

problem #347

Nov 052013

Escape 6-cyl

  • 69,750 miles

A D V E R T I S E M E N T S

While traveling down the highway at approximately 70 mph, the car suddenly loses power. The vehicle becomes unresponsive to throttle controls. Vehicle must be pulled off of the highway, onto the shoulder. The vehicle key must be cycled to reset the system. Being an active investigation, there should be known cases of the electronic throttle body failing on these cars. It is a safety concern, and the drive by wire design of the vehicle does not allow a throttle body to be cleaned.

- Raleigh, NC, USA

problem #346

Sep 152013

Escape 6-cyl

  • 80,000 miles
While driving the freeway the engine loss power, the yellow 'wrench" light came on and I had to coast to the side of the road. I tried to rev the engine, no power but the engine was running with a rough idle. I turned off the car waited 3-4 min it started right up I continued on my way this has happened to me several times thru-out the months of Sept., Oct and the first week of Nov.. near the 15 of Oct was the worst, while traveling home the car stopped several times, this time both service and wrench lights came on and I limped home, stopping/ restarting every block. On reaching home, I parked the car and there she stayed till about Nov, 1st, when I started her up to keep the battery top off, when she started no warning lights were on. Ohh, I have the sinc system which offers a vehicle report and said its was caused by the throttle control unit, I've replaced the control unit today (11/06/2013) and hope this fixes the problem.

- Los Angeles, CA, USA

problem #345

Mar 012013

Escape

  • 53,000 miles
The contact owns a 2010 Ford Escape. The contact stated that the engine stalled while she drove at 65 mph. The engine warning light illuminated after the failure occurred. The failure was experienced several times. The vehicle was taken to the dealer who found that the evaporation canister. The main computer system was reset but the failure was not corrected. The manufacturer was not made aware of the failure. The approximate failure mileage was 53,000 and the current failure mileage was 54,306.

- Macon , GA, USA

problem #344

Oct 302011

Escape

  • 17,821 miles
After stopping at a light on a highway I proceeded to turn left and pressed the accelerator and the engine cut out. I had to coast across the highway.

- Gaithersburg, MD, USA

problem #343

Sep 252013

Escape

  • 62,000 miles

A D V E R T I S E M E N T S

In Sept while going up a hill, just made it to the top, had loss of power, engine running but accelerator will not work. Able to coast down hill into a parking lot. After turned car off, started back up. Ran fine until today. Little wrench light came on. Spoke to mechanic, he stated it was a throttle body problem, ok to drive unless you have further problems, it will need to be replaced in the future. Today, Nov. 3, while pulling out from a parking lot, into heavy traffic, car engine stalled, put car into park, turned key to off position, then car started right up. Vehicles behind ours were able to stop, luckily none collided.

- Washington, MI, USA

problem #342

Nov 032013

Escape

  • 46,000 miles
Stopped at stop sign, pressed accelerator and engine rpms did not increase. No engine response from accelerator. Turned off engine. Restarted and the throttle/engine worked normally.

- Bonner Springs, KS, USA

problem #341

Oct 312011

Escape 6-cyl

  • 37,530 miles
After waiting for traffic signal, I began my turn left. Just past the intersection, I lost power with sort of a chugging motion in the vehicle. I was able to get off the road. The indicator on the instrument panel was of a small wrench, indicating throttle control/powertrain in the manual. I called the dealer and was able to start the car and drive in. The charge for installing ds7Z 9E926 D (throttle body and motor as) was $400.46 plus tax. With less than 38000 miles on this vehicle, I did not expect to have this kind of repair.

- Kansas City, MO, USA

problem #340

Oct 312012

Escape

  • 124,300 miles
I am a homehealth nurse, I work in a very mountainous, rural area where I do not even have cellphone service. I was on a very narrow, curvy road, when the car just quit accelerating, the small wrench appeared on the dash, I was able to coast far enough to get to a wide spot where I could get the vehicle safely out of the road, barely missing an 18 wheel coal truck from hitting me. There was no warning, the vehicle drove fine all day and then it just quit. I was able to turn the car off and restart and attempted to drive it and again this happened 3 times before the check engine light finally came on. The nicest person in the world help me and he was able to detect the problem with his computer and he was able to adjust the throttle into the closed position and then I was able to get the vehicle home without anymore problems. I then took it to a Ford dealership and had the throttle body replaced before I did get killed if this was to happen again. I do wish Ford would just get this part recalled before someone does get killed.

- North Tazwell, VA, USA

problem #339

Oct 042013

Escape 6-cyl

  • 43,000 miles
While driving freeway speeds, I lost power. Wrench light came on, engine remained running and I limped to the side of the freeway. When re-starting car, problem disappeared. Took car to private mechanic ([xxx]) and he could not find a problem in the computer history. He suspected throttle linkage. Car drove fine until Oct 25, 2013 when it recurred on the freeway. While coasting in the hov lane, we put vehicle in "neutral" and tried to restart, problem did not resolve. Only after coasting to a stop and putting the vehicle in "park" and restarting would the problem re-set. Very hazardous losing power at freeway speeds and trying to limp to the side. Information redacted pursuant to the Freedom Of Information Act (FOIA), 5 U.S.C. 552(B)(6).

- Signal Hill, CA, USA

problem #338

Oct 312013

Escape

  • 50,000 miles
I was driving in congested morning traffic and the engine stalled. The wrench indicator light popped on as I lost acceleration. I was able to coast on to the median. However, I was almost struck from behind by another car. After about 30 seconds, the car started back up and I immediately went to work and made it home without problems this evening. After researching on the internet, it appears this is a recurring problem and just a matter of time before someone gets seriously injured or hurt. I am afraid to drive now as other complaints indicate this has not only been occurring for quite some time, but it may also continue to happen more frequently and eventually stop running altogether.

- Shreveport, LA, USA

problem #337

Oct 282013

Escape 6-cyl

  • 57,000 miles
I filed a complaint yesterday and will continue to as long as this is happening, when I started my car this morning I drove 3 miles and it stopped moving, when I press the gas nothing happened and the wrench light came on, stopped the car turned it off started it drove the car about 20 feet and it did the same. Started the car again made it almost to work 3 miles away and it happened again. Stopped the car turned it off and started it again it continued all day long approximately 15 times all day.

- Herndon, VA, USA

problem #336

Oct 272013

Escape 6-cyl

  • 60,950 miles
As I was driving down the interstate with the cruise control set at 70mph, the vehicle turned the cruise control off and decelerated almost immediately to 60mph which caused an uncomfortable thrashing forward of myself and my 2 children. We had our seat belts on, so we were not injured. The vehicle continued to lose power, so I pulled off the highway and placed the vehicle in park and turned off the engine. I noticed a little wrench had appeared in the left corner of my dash display. I looked up this symbol in my owners manual. I then decided to go ahead and try to continue driving as I was a good 75+ miles from home and I was in a very remote area. When I started the engine, I noticed the service engine light came on and did not go back out. I proceeded down the interstate approximately 2 miles before the vehicle did the same thing. This time I attempted to accelerate and with the gas pedal to the floor, had no success. The car just continued to lose speed, so again, I pulled off the highway and this time I let the vehicle proceed as far as it could without applying the brake. As the car was nearly stopped, it started to shake as if it were about to shut off. I turned off the engine and again, restarted after a short break and was able to make it the rest of the way home.

- Hagerstown, MD, USA

problem #335

Aug 242013

Escape

  • 50,000 miles
While drivin about fifty the car just stopped going, the wrench light came on, I tried to push the fas pedal but nothing would happen it just slowed to a stop. So I put it in park and turned it off waited a few seconds and it started up and I drove off. A couple of days later it happened again at about 35 mph, so I did the same. Thought it was a fluke and/or the weather being the problem so I called Ford dealer and they said it sounds like the throttle body. Well for the past month it happens everyday while im driving 65 or 15 just all of the sudden it stops going and I have to pull off the side of the road put it in park and restart it sometimes it goes a few feet and I have to do it again sometimes it just starts and goes and now the check engine light comes on every third time in a row that it happens stays on for a couple days and then goes out for a couple days and so on, just do the recall we have all been reading about it doesn't take a genius like you people to figure this out........hear let me help you dooooo the recall.

- Herndon, VA, USA

problem #334

Oct 232013

Escape 6-cyl

  • 113,133 miles
The vehicle was traveling on the expressway when suddenly the car seemed to "stall" although it never actually stalled out, but rpms dropped to 800-1000 and would not respond to any throttle action. After turning the car off, waiting and starting again, the problem then resurfaced about a half mile later. I was again able to pull off, restart the car and continue normally. Once in a safe location (work), I was able to connect a obd-II reader to the car and found the following: P2112: Tac system stuck closed running a google search of the above error gave many many articles pointing to a throttle body issue. This issue was preceded by the car randomly stalling out (this time actual stalls). These happened at very random intervals for approx. 2-3 weeks before the expressway issue.

- Annapolis, MD, USA

Read the next 20 complaints »

Not what you are looking for?