CarComplaints.com Notes: We all want our SUVs to be able to stop on a dime, just not randomly and without warning. But that's what was happening to 2005 Pilot owners: their vehicles were slamming on the brakes even when they didn't. A government investigation of this problem led to a recall in March of 2013.

Another issue that keeps popping up is transmission fluid mixing with coolant in the radiator which is causing transmission failure, a costly repair to say the least.

8.0

pretty bad
Typical Repair Cost:
No data
Average Mileage:
111,250 miles
Total Complaints:
1 complaints

Most Common Solutions:

  1. not sure (1 reports)
2005 Honda Pilot drivetrain problems

drivetrain problem

Find something helpful? Spread the word.
Get notified about new defects, investigations, recalls & lawsuits for the 2005 Honda Pilot:

Unsubscribe any time. We don't sell/share your email.

2005 Honda Pilot Owner Comments

problem #1

Feb 082014

Pilot

  • Automatic transmission
  • 111,214 miles

A D V E R T I S E M E N T S

I PURCHASED MY FIRST HONDA PILOT USED 2005 FROM MY LOCAL HONDA DEALER ON 1-26-2014. A FEW DAYS LATER I COMPLAINED ABOUT IT HAVING A VIBRATION, TREMBLING AT 20 TO 30 MPH. ONCE YOU ACCELERATE GOING PAST THE 30MPH IT WOULD NOT DO IT. IT WOULD DO IT USUALLY WHEN THE CAR IS ALREADY WARMED UP. I TOOK IT BACK TO THE DEALERSHIP ON 2-8-2014 WHERE THE CAR WAS LOOKED AT AND THEY FOUND NOTHING.

I HAD ORIGINALLY COMPLAINED AS THE SALES PERSON WHO SOLD ME THE VEHICLE SAID THE CAR HAD THE MAINTENANCE DONE, LIKE TIMING BELT, ACCORDING TO THE MILES THE CAR HAD. WELL, COME TO FIND THEY HAD NO RECORD OF IT BEING DONE, SO OUT OF COURTESY FROM THE GENERAL MANAGER MIKE, HE ORDERED TO HAVE THE TIMING BELT DONE, WATER PUMP OUT OF COURTESY, BUT NO RESOLUTION ON THE VIBRATION IT HAD. I WAS JUST TOLD TO JUST BRING IT BACK IF IT CONTINUED TO HAVE THE SAME ISSUE

WELL IT HAS ALWAYS HAD THAT PROBLEM SINCE I BECAME THE NEW OWNER AND SINCE IT'S SOMETHING THEIR COMPUTER DOESN'T PICK UP OR NO INDICATOR LIGHT COMES ON, THEN BASICALLY THERE'S NOTHING THEY CAN DO. NOW HERE IT IS A YEAR LATER AND VTM LIGHT AND ENGINE LIGHT COMES ON. I AGAIN CONTACTED THEM AND ALSO MENTIONED ONCE AGAIN THAT IT CONTINUED TO HAVE THE VIBRATION TREMBLING BUT MORE EVIDENT, BUT AGAIN AT 20-30MPH.

I BROUGHT IT IN TO HONDA ON 2-24-15. SAID THE VEHICLE NEEDED TO HAVE THE VALVE ADJUSTED, SPARK PLUGS AND TUNE UP DONE AND WAS TOLD BY THE SERVICE ADVISER JERRY, THAT BY DOING THIS WORK TO IT MAY TAKE AWAY THE SYMPTOM OF THE TREMBLING. I TOLD HIM IT'S NOT FAIR TO ME THAT I WOULD HAVE TO PAY THE WHOLE BILL $944 AS IT WAS AN ISSUE FROM THE BEGINNING. ONCE AGAIN I MADE PHONE CONTACT WITH THE GENERAL MANAGER MIKE, HE DIDN'T ANSWER BUT I LEFT A MESSAGE WITH THE ISSUE. HE THEN TELLS HIS SERVICE ADVISER THAT BEST THEY CAN DO IS SPLIT THE BILL. I AGREED, I PAID $423.

I BROUGHT BACK THE HONDA PILOT TO HAVE THIS WORK DONE TO IT ON 3-03-15, HERE IT IS 3-19-15 AND THIS VEHICLE STARTS TO DO THE SAME TREMBLING ACTION ON 20-30MPH. I'M JUST UNHAPPY WITH THIS AS THEY CAN'T SEEM TO FIGURE OUT THE PROBLEM. I DON'T THINK THEIR TAKING THEIR TIME TO FIGURE IT OUT. I ONCE AGAIN CALLED ON THE GENERAL MANAGER TODAY 3-19-15, LEFT A MESSAGE COMPLAINING ABOUT THE ISSUE SO LET'S SEE WHAT THEY PLAN TO DO.

I JUST WANT TO BE SAFE IN THIS VEHICLE AND THAT THEY TAKE INITIATIVE AND RESEARCH THE PROBLEM AND FIX IT ONCE AND FOR ALL. THIS WILL BE THE LAST HONDA I'M BUYING. I'VE READ A LOT OF COMPLAINING HERE TODAY AND I SEE THE VARIABLE CYLINDER CONTROL SYSTEM OR DRIVETRAIN MAY BE THE CULPRIT BUT NOT SURE, I'M NO MECHANIC BUT I WISH SOMEONE WOULD GIVE ME THE BEST SUGGESTION AS TO WHAT WOULD FIX THE PROBLEM OR WHAT I CAN DO AT THIS POINT. IF IT'S NOT FIXABLE, MIND YOU, I PURCHASED AN EXTENDED WARRANTY WHICH EXPIRES IN JAN 2016. I REALLY HOPE WE CAN GET THIS FIGURED OUT.

- Carmen C., Stockton, CA, US

Not what you are looking for?